Dagspress, reklam eller den virtuella världen

Beroende på vad du ska utföra inom grafisk formgivning, så kommer du att behöva olika mycket och olika dyr utrustning. Är det grafisk formgivning gällande dagspress eller trycksaker som ska göras, så kommer detta innebära mycket mera än bara en dator. Här måste det finnas alla de maskiner och verktyg som krävs för att trycka det färdiga och skapade resultatet. I vilket fall kommer datorer att användas i det grundarbete som idag görs inom modern grafisk formgivning. Detta blir då det viktigaste redskapet för den som arbetar med detta yrke. När du då ska välja en dator för det arbete som ska utföras, kommer det då att vara ett val beroende på vad som ska utföras.

Bildhantering kräver det mesta av din dator

Den del av grafisk formgivning som hanterar och handlar om bilder, kommer naturligtvis vara det som kräver mest av din dator. I vissa fall kommer även textbearbetning rörande sidor i dagspress att vara mycket prestandakrävande. Här brukar detta då bero på den tunga programvara som måste användas. När det gäller bilder är det själva jobbet som kräver kraft. Här kan det handla om en mycket stor bild som ska bearbetas. Är det också så att du ska skapa grafiska fantasibilder, så kommer detta vara det absolut mest prestandakrävande.

I det fallet handlar det om att välja en dator som har ett stort arbetsminne, grafikkort med kraftfull prestanda samt en processor som kan arbeta snabbt. Speciellt viktigt blir detta om du är den som ska skapa dina bilder själv helt av grafik. Detta gör att du som vill skapa bilder med hög kvalitet kommer att behöva arbeta med stora och tunga program, samt att ditt arbete kommer att kräva mycket grafikminne för att kunna visas och arbetas med. Är det så att du bara är den som ska arbeta med ljus, skuggor och kontrast på dina fotograferade bilder, så kommer detta egentligen att kallas för bildhantering, vilket inte alls kommer att kräva lika mycket av den dator du väljer.

Det viktigaste i valet av dator kan vara din skärm

Många gånger gällande grafisk formgivning så kommer det att krävas en bra skärm. Detta kan då vara det absolut viktigaste i valet av din utrustning. Här vill du ha en skärm som visar ditt arbete i högupplösning. Detta får du egentligen med vilken skärm som helst idag, men det finns de som är bättre val med tanke på snabbhet och bildvisningsfrekvens. Här kan du idag välja en skärm med 100 Hz frekvens istället för 50-60 Hz. Om du sedan är den som kombinerar ditt val med en skärm som klarar av höga upplösningar samtidigt som valet av grafikkort blir i paritet med vad skärmen klarar. Ja, då har du en bra utrustning som står sig väl i kretsarna av grafiska formgivare.