Konst och illustration

Sedan starten av airbrush teknologi, så har konstnärer och illustratörer insett att luftpenslar tillät dem att skapa högt framställda bilder och en hög nivå av realism. Konstnärer använder vanligtvis luftpenseln i kombination med skurna schabloner eller objekt som hålls med fria händer för att blockera färgen på pappret på ett kontrollerat sätt (eller digitala alternativ) med fantasy eller science fiction konstnärer. Airbrush bilder går idag att hitta bland reklam, publicering (till exempel bokomslag), serietidningar eller grafiska noveller.

Hobby

Luftpenslar används mycket av modellerings entusiaster eftersom finare lager kan fastställas, samt ogenomskinliga effekter, som lutningar, lägga till fläckar och så vidare. Den fina sönderdelningen av färg i moderna luftpenslar gör det även möjligt att exakt återge mjukt kantiga fläckiga kamouflage framställningar, vilket är väldigt svårt att göra övertygande med handmålning.

Airbrush smink

Trots att den tidigaste användandet av den här sortens av smink går tillbaka till 1959-tals filmen Ben-Hur, så har det på sista tiden blivit populärt igen av ankomsten Hi-Definition TV och digital photografi, där kameran ser mer detaljer än vad den nånsin förr har gjort. Flytande grunder som täcker bra men har tunn struktur läggs på med airbrush för att täcka helt utan att det ser ut som att det har använts mycket smink. Det är även en riktigt populär teknik för Special F/X Makeup och även för begravningsindustrin.

Väggmålningar

Luftpenslar passar även till att måla väggmålningar.

 

Tillfälliga airbrush tatueringar

Luftpenslar kan även användas för att göra tillfällifa airbrush tatueringar. En konstnär sprejar bläck på huden genom en schablon. Det är vanligt att resultatet blir en exakt kopia av en permanent tatuering, utan någon smärta eller besvär. Förr i tiden så kunde tillfälliga airbrush tatueringar, även kallade för TAT, hålla i bara en vecka, men nu för tiden så kan det bästa bläcket vara upp till två veckor eller längre.

Airbrush solbränna

Luftpenslar används för att lägga på en särskild brun utan sol som en form av bränna utan sol som simulerar utseendet av en naturlig solbränna. Det marknadsförs som ett säkrare och hälsosammare alternativ mot de skadande effekterna av långsiktig utsättning av solen. Det utförs oftast av företag som även erbjuder andra alternativ till solbränna, så som solarium.

Kläder

T-shirts med airbrushtryck är populärt – många t-shirt airbrush butiker erbjuder att måla vilket tyg som helst som som färgen fäster på, vilket inkluderar jeans, denim jackor, kläder av läder, kuddfodral, och hoodies.

En känd designer som gör kläder med airbrushtryck är Marc Ecko, som brukade göra airbrushtryck på t-shirts när han började sitt klädföretag.

Naglar

Luftpenslar används också för att skapa bilder på mänskliga naglar och även syntetiska som senare klistras på riktiga naglar.